Tráviace ťažkosti spôsobovali hubárom predovšetkým pečené plávky

02.09.2008 Poprad

Poprad 1. septembra (TASR) - Záchranári Emergency Medical Service (EMS) ošetrili v auguste päť návštevníkov Vysokých Tatier, ktorí sa zranili pri adrenalínovej jazde na kolobežke z Hrebienka do Starého Smokovca.
Ďalším špecifikom končiaceho sa leta sú otravy hubami. "V štyroch z piatich prípadov podozrenia na otravu hubami pacienti uviedli, že konzumovali pečené plávky, " informovala dnes Marcela Petrušková z EMS. Spresnila, že tráviace ťažkosti, bolesť brucha, zvracanie a hnačky sa u nich prejavili od dvoch do šiestich hodín po požití húb. Štyri ženy a jedného muža vo veku od 32 do 53 rokov záchranári ošetrili a previezli do nemocníc s odporúčaním na hospitalizáciu.
Petrušková dodala, že posádky z desiatich staníc záchrannej zdravotnej služby EMS z okresov Poprad, Kežmarok a Stará Ľubovňa zaznamenali v auguste 1425 výjazdov, čo bolo o 159 viac ako vlani. Ošetrili 42 zranených účastníkov dopravných nehôd motorových vozidiel, 14 cyklistov, piatich motocyklistov a troch chodcov. Resuscitovali 18 pacientov, ktorým zlyhali základné životné funkcie.
 

Vyberte región